heroandthedragonorg

ΠΑΙΔΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ: 10...εντολές!

2021-03-08

Γράφει: Μακρυκώστα Αθηνά, Επισκέπτρια Υγείας


Η Ιατρική εξελίσσεται συνεχώς, συνεπώς κατά καιρούς αλλάζουν κι οι γνώσεις μας σχετικά με τη σωστή διατροφή των παιδιών ανά ηλικιακή κατηγορία.

Όμως, οι βασικές αρχές παραμένουν ίδιες. Ας δούμε λοιπόν τις... 10 εντολές για μια πιο υγιεινή διατροφή κατά την παιδική ηλικία:

  1. Πρωινό! Ο οργανισμός του παιδιού σας χρειάζεται την απαιτούμενη ενέργεια. Φροντίστε να υπάρχουν στο πρωινό του υδατάνθρακες. Δημητριακά, φρούτα, ψωμί με μαρμελάδα, είναι μερικές ιδέες που σίγουρα θα αρέσουν και σε εκείνο!
  2. Πρόγραμμα γευμάτων! Προσπαθείτε να εφαρμόζετε 3 κυρίως γεύματα και 2 σνακ. Σνακ όπως φρούτα, λαχανικά, τοστ και μπάρες δημητριακών (κατά προτίμηση σπιτικές) θα του προσφέρουν ενέργεια και θρεπτικά συστατικά!
  3. Ποικιλία τροφών! Προσφέροντας καθημερινά διαφορετικές τροφές, όχι μόνο δε θα τις βαρεθεί, αλλά παράλληλα θα καλυφθούν επαρκώς οι θρεπτικές του ανάγκες. 
  4. Φρούτα και λαχανικά! 3-4 μερίδες/ημέρα, καθώς του παρέχουν βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες που βοηθούν την καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Προτιμήστε ολόκληρο το φρούτο αντι χυμού!
  5. Γαλακτοκομικά! Απαραίτητα σε αυτές τις ηλικίες καθώς "χτίζουν" το σκελετό τους, όμως δε το παρακάνουμε διότι μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα υγείας (πχ δυσκοιλιότητα).
    Νηπιακή ηλικία: 2 μερίδες ημερησίως
    Παιδική ηλικία:  3 μερίδες ημερησίως
    Εφηβική ηλικία: 4 μερίδες ημερησίως
  6. Νερό, νερό, νερό! Τουλάχιστον 5-6 ποτή είναι ποτήρια και περισσότερα τις ζεστές μέρες. Φυσικά εδώ βοηθάει και ο φυσικός χυμός φρούτων.
  7. Αποφεύγουμε αλάτι και ζάχαρη! Αποφύγετε πατατάκια, fast food, έτοιμους χυμούς/αναψυκτικά, αλμυρά σνακ, κρουασάν. Οι τροφές περιέχουν ήδη αρκετό αλάτι και φυσικά σάκχαρα. Τα φυσικά σάκχαρα δεν χρειάζεται να μας τρομοκρατούν!
  8. Πρωτεΐνες και αβγά! Οι πρωτεΐνες είναι πολύ σημαντικές για το μυϊκό του ιστό. Λευκό κρέας, ψάρι, όσπρια κι αβγά αποτελούν πρωτεΐνες καλής ποιότητας. Μάλιστα, τα αβγά συνιστάται να καταναλώνονται καθημερινά (κυρίως βραστά κι όχι τηγανιτά).
  9. Λίπη! Κι όμως, τα λίπη είναι εξίσου απαραίτητα για τον παιδικό οργανισμό που αναπτύσσεται, όμως προσέχουμε να παρέχουμε ποιότητα κι όχι ποσότητα. Αποφεύγουμε λοιπόν κακής ποιότητας λίπη όπως πίτσες, σουβλάκια, λιπαρά κρέατα, λουκάνικα, παχιά γλυκά.
  10. Υδατάνθρακες! Ενέργεια, βιταμίνες και φυτικές ίνες που ωφελούν την καλή λειτουργία του εντέρου. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα ζυμαρικά, δημητριακά, φρούτα και λαχανικά. Οι μισές ημερήσιες θερμίδες θα πρέπει να προέρχονται από υδατάνθρακες. Προτιμήστε να του προσφέρετε προϊόντα ολικής άλεσης. 

Σα γενικότερο κανόνα, να θυμάστε: 
Παρέχουμε στο παιδί μας ποιότητα και ποικιλία,

Αποφεύγουμε την ποσότητα και δεν αποκλείουμε ομάδες τροφίμων!

heroandthedragonorg